top of page

Wat is kinesiologie

Kinesiologie = de leer van de beweging

Kinesiologie betekent letterlijk ‘De leer van de beweging’ en is een behandelmethode uit de alternatieve geneeskunde met als doel om balans te creëren in het lichaam. Hierbij wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken door de energiedoorstroming in het lichaam te verbeteren.

 

Vergelijk het maar met een tuinslang, als deze dubbel zit, dan stroomt het water niet door. Zo werkt het ook in het lichaam. De energie hoopt zich op en daardoor kan het niet meer vrij stromen en kunnen er klachten ontstaan. En wellicht op hele andere plekken dan waar het werkelijke probleem zich bevindt.


Hoe werkt kinesiologie?

Bij kinesiologie wordt gebruik gemaakt van spiertesten om met jouw lichaam te communiceren. Door middel van de spiertest vertelt jouw lichaam mij als kinesioloog waar blokkades zitten, waar stress vastzit of anders gezegd waar de onbalans zit en hoe ik dit kan aanpakken. Dit kan zowel op fysiek, emotioneel, mentaal, als op energetisch vlak zijn.
 

Vervolgens kan ik met verschillende technieken jouw energiesysteem weer in balans brengen, waardoor het lichaam en de geest kunnen werken aan herstel en weer kunnen gaan functioneren zoals bedoeld.


Website Flowing Energy_edited.jpg
Website Flowing Energy_edited.jpg
Flowing energy  - hoge resolutie.jpg-35.jpg

Kinesiologie kijkt naar de hele mens

Kinesiologie is een holistische benadering, dat wil zeggen dat het naar jou kijkt als gehele mens, in plaats van een symptoom of het plaatselijke probleem te verhelpen.

 

Tijdens de behandeling staat het probleem centraal en het lichaam geeft aan waar de onbalans op zit op dit probleem. De behandeling is dus als een puzzel waarin de diverse stukjes weer terug gezet worden in het totaal. Als kinesioloog werk ik vanuit de gezondheidsdriehoek. Daarbij moet je denken aan het fysieke deel (het lichaam), biochemie (voeding) en de mind (emotioneel). Door dit te combineren kan een kinesioloog tot verrassende ontdekkingen komen.

 

Zo kan een klant met nekklachten rondlopen en denk je al gauw aan een fysiek probleem. Het kan echter een emotioneel probleem zijn die er aan ten grondslag ligt. Of je loopt tegen een emotioneel probleem aan en in de behandeling wordt duidelijk dat dit een emotioneel issue uit het verleden is. Als kind worstelde je hier misschien niet eens specifiek mee maar zit het toch ergens opgeborgen in het lichaam waardoor het nu tot klachten leidt. Of iemand heeft een probleem waar hij/zij graag vanaf wilt, maar het blijkt dat het probleem ook onbewust ergens veel voordelen biedt. Dan kan deze persoon zichzelf saboteren hierop waardoor de klacht maar niet weg wil.

 

Welke klachten kun je met kinesiologie verhelpen?

In feite kan je met veel verschillende soorten klachten terecht bij een kinesioloog. Zoals stressklachten, fysieke klachten, emotionele klachten of bijvoorbeeld burn-out klachten.

 

Zelf specialiseer ik mij op emotionele en fysieke klachten in combinatie met problemen, gericht op stressklachten bij vrouwen. Veel vrouwen houden vele ballen omhoog en vergeten zichzelf. Met alle gevolgen van dien tot aan burn-outs aan toe. Ik vind het bijzonder mooi om te zien dat zij weer opknappen om zo weer volledig in hun kracht te staan en er nog sterker uit te komen dan ze ooit waren.

Verschillende technieken bij kinesiologie

Er zijn verschillende technieken die je als kinesioloog kunt inzetten tijdens de behandeling. De technieken die ik o.a. gebruik zijn:

  • Energiebanen - Ik werk onder andere met de energie banen die om het lichaam lopen, dit zijn meridianen. Deze breng ik weer in balans door bijv. punten op deze meridiaan te masseren zodat de energie weer kan stromen. Dit kan ook in combinatie met geluid en kleuren bijvoorbeeld.

  • Tapping - Een ander veel voorkomende techniek is de ‘tapping’ om samen de belemmerende overtuigingen aan te pakken die ieder mens wel heeft, zoals, ik ben niet goed genoeg, ik kan dit toch niet, hier ben ik niet voor in de wieg gelegd etc. Ik tik dan letterlijk met mijn vingers op bepaalde punten op het lichaam voor enkele minuten waarbij de klant zinnen opzegt. Deze overtuiging zet zich vast in het onderbewuste en kan hiermee ongedaan worden gemaakt. Je kan letterlijk een shift realiseren hiermee, zeker als je op het breingebied werkt. Deze techniek komt overigens uit de EFT Tapping

  • Voedingsadviezen - Ik werk verder met voedingsadviezen voor voeding of supplementen. Hiermee kunnen de juiste vitamine en mineralen weer aangevuld worden of juist verminderd als deze te veel in het lichaam zit.

  • Oefeningen - Ook oefeningen doe ik veel met mijn cliënten. Hierbij kan je denken aan ademhalingsoefeningen of schrijfoefeningen om de spanning te leren loslaten en te leren ontspannen. De een heeft dit heel fysiek nodig terwijl de ander de ondersteuning vindt in mentale processen.

  • Brein integratie - Door specifieke punten op het lichaam vast te houden kan ik testen of bepaalde breingebieden, zoals de amygdala of het thalamisch gebied wel goed werken. Indien hier een onbalans op zit kan ik met o.a. tapping deze gebieden weer activeren en optimaal laten werken. Ideaal voor leerproblematiek of gevolgen van een whiplash of hersenschudding.

 

Waarom zou je kiezen voor kinesiologie?

Je wilt graag een oplossing voor jouw klachten en je staat open om iets nieuws te proberen, of je hebt juist van die ene collega gehoord dat deze behandelmethode zo werkzaam was. Wellicht ben je zelf al op onderzoek geweest waar jouw klachten vandaan komen, maar kom je er nog niet helemaal uit. Het fijne van kinesiologie is dat je niet zelf hoeft te bedenken waar het probleem zich bevindt. Dat weet jouw onderbewuste wel en die kan dit aangeven in de sessie.

Je bent iemand die open staat om iets anders te proberen, bereid is om aan zichzelf te werken en geïnteresseerd is in de wereld naast de westerse geneeskunde.

 

Ik kijk als kinesioloog breed naar jouw problemen en daardoor komt er een energie op gang die elkaar ondersteunt. Dat is het bijzondere van kinesiologie.

 

Ik krijg natuurlijk wel eens de vraag of kinesiologie echt zinvol is, of dat dit maar een grote onzin is. Diverse technieken zijn wetenschappelijk onderbouwd en het is deels voortgebouwd op de Chinese geneeskunde met de meridianen en acupressuur. Ik geloof er wel zeker in dat je als klant open moet staan en je mag laten verwonderen om de behandelingen tot een succes te brengen. Klanten merken ook op, het is niet een manier om even snel van de klacht af te komen, vaak is het een proces en heeft zowel het lichaam als het brein tijd nodig om de shift te maken.

 

Ben jij nieuwsgierig geworden of heb jij vragen? Klik op de button hieronder om een kennismakingsafspraak in te plannen.

bottom of page