top of page
  • ijmvansluis

3 slimme tips om nieuwe gewoontes wél vol te houden

Een vrouw die gezonder gaat eten

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Dat betekent voor veel mensen de start van nieuwe en gezonde gewoontes die we nu ECHT gaan volhouden. We gaan weer vaker naar de sportschool, we hebben ons aangemeld bij een hardloopclub en nu gaan we echt gezonder eten. Oftewel, we kiezen niet 1 doel, maar we gooien ons leven radicaal om. Social media staat er vol mee.


En toen liep het allemaal net wat anders


De meeste van ons struikelen binnen een paar weken en vervolgens zijn wij teleurgesteld in onszelf en wij denken dat het ons nooit zal lukken. Het gevolg, we gaat over op de waan van de dag en we laten het maar zitten. Dat is zonde want het kan ook anders, let maar op.


Tip 1: Maak jouw doelen veel kleiner én leuker


Zoals ik al schreef, de meeste mensen willen gelijk een heel nieuw leefpatroon, van vroeger in de ochtend opstaan, koud douchen, tot gezonder eten en 5x sporten in de week. Dit kan wel, maar de kans dat dit allemaal haalbaar is, is relatief klein. Begin daarom juist heel klein en wees trots op jezelf als dit lukt.

Maak hier ook een goede aanpak voor en plan dit allemaal. Daarmee gooi jij geleidelijk het roer om, wat ook helemaal goed is.

Stel je wilt gezonder gaan eten en je wilt minder koolhydraten eten. In plaat vanpv jezelf alles te ontzeggen en je hele patroon om te gooien, begin dan met alleen de ochtend bij het ontbijt. Bepaal van te voren tevoren drie soorten lekkere ontbijtjes die je makkelijk kan klaarmaken.


Plan dit dus dan ook goed. Zorg voor goede recepten, haal de boodschappen in huis en wees er zeker van dat dit de drie recepten zijn waar je blij van wordt. Start hiermee voor een paar weken om dit te integreren in jouw patroon voordat je de volgende verandering doorvoert. Hiermee wordt het niet alleen makkelijker, maar ook leuker en je legt je jezelf ook veel minder druk op. De kans op succes is nu vele malen groter.


Tip 2: Koppel een jouw nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte


Wil je het jezelf makkelijk maken, dan is het slim om nieuwe handelingen te koppelen aan iets wat je standaard doet. Denk bijvoorbeeld aan je ochtendroutine. kleine Als je opstaat in de ochtend heb je vaak een vast ritme. Je staat op, gaat naar de wc, je gaat douchen en tandenpoetsen etc. Stel je wilt meer bewegen, dan zou je een oefening van 10 squats in dit patroon kunnen inbouwen. Dus als jouw patroon is, ik zet de douche aan en ik wacht tot deze warm wordt, kun je nu zeggen, ik zet de douche aan en ik doe ondertussen 10 squats terwijl ik wacht tot de douche warm is. Dit doe je voor 2 weken alvorens je een nieuw iets toevoegt.


Op deze manier bouw je eenvoudig nieuwe patronen in.


Bedenk wat jij wilt veranderen en hoe dit voor jou goed kan werken door het te koppelen aan iets bestaands. Andere voorbeelden: Na de lunch pak ik op het werk de trap omhoog ipv met de lift, na elke kop koffie drink ik meteen een glas water.

 

Tip 3: Bezoek een kinesioloog


Ik hoor je denken, hoe kan een kinesioloog mij nu helpen? Een kinesioloog kan met jou op zoek naar de onderliggende problematiek waarom jij moeite hebt met veranderingen. Een veel gehoorde zijn belemmerende overtuigingen. Denk maar eens aan opmerkingen als “ik kan het toch niet”, “mijn moeder kon het al niet, dus ik ook niet” of “ik vind het zo moeilijk, ik heb het al 10 keer geprobeerd, waarom zou het nu anders zijn”. Allemaal al ingeprente excuses die je al op 10-0 achterstand zetten.

Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom jij jezelf blokkeert zonder dat je het zelf door hebt. Een kinesioloog kan vervolgens allerlei technieken toepassen om deze blokkades op te heffen waardoor het ineens veel makkelijker kan worden.


Ben jij klaar voor nieuwe gewoontes?

 

Ik kan als kinesioloog hiermee met jou aan de slag en we pakken deze overtuigingen eens goed aan. En daarmee worden die nieuwe “moeilijke” gewoontes ineens realistisch en blijkt het helemaal niet zo moeilijk meer te zijn. Hoe heerlijk is dat? Dat je zin hebt om gezond voor jezelf te zorgen? Of dat je wel Nee durft te zeggen op je werk zonder dat het je moeite kost.


Wil jij dit nu ook of heb jij hulp nodig bij tip 1 en 2. Plan snel een afspraak in, dan zorgen wij samen dat die goede doelen voor 2024 nu wel echt gaan werken.
Comments


bottom of page